Solvalla

Solvalla

Solvalla är nordens största arena för travsport och invigdes 31 juli år 1927. Arenan har plats för 35 000 gäster och ligger i Bromma, som ligger norr om Stockholm. Solvalla drivs idag av den ideella föreningen Stockholms travsällskap och har många event och tillställningar, men är framför allt känt för hästsport och trav. Travbanan som är i en oval form har en längd på hela 1000 meter och tillsammans med innerplanen mäter arenan upp till 72 000 kvadratmeter i storlek. Det innebär att Stockholms tre största fotbollsarenor ryms där inne, samtidigt. När man passerar Solvalla så möts man av en stor trähäst som en gång byggdes på Oxegården i Sollebrunn men som sedan förflyttades till travbanan Solvalla, med den framgår det tydligt vad Solvalla representerar, då den inte går att missa.

Elitloppet

Varje år arrangeras ett av de största travloppen i världen och det största travloppet i Sverige, Elitloppet. Loppet pågår under tre dagar och publiksiffran är uppmätt till sammanlagt 55 000 besökare, som kommer från hela världen. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj och då koras också en vinnare som kammar hem den otroliga vinsten om 3 miljoner kronor. De tre senaste vinnarna har varit, Ringostarr Treb som vann år 2018, Dijon som vann år 2019 och Cockstile som vann i fjol.

Inte bara hästsport

Förutom hästsporten arrangeras det en del andra evenemang på Solvalla, så som svenska maskinmässan, djurens helg och svenska byggnadsvårdsmässan. Men man kan även boka konferenser och företagsevent där. Det finns också en del kontor och restauranger på Solvalla, här har bland annat Hästsportens hus sitt kontor.

Studera på Solvalla

Det finns mycket att göra på Solvalla, de erbjuder till och med kurser i travsport. De har kurser för både barn och även personer i äldre åldrar. Det har ingen betydelse om man är nybörjare, om man bara vill prova på eller om man har planer på att fördjupa sig mer inom travsport, därför erbjuder Solvalla kurser som passar de flesta behov och de som inte riktigt vet vad de vill göra.

Hästis

Som om detta inte skulle vara nog så erbjuder även Solvalla ett hästfritids som heter ”Hästis”. Barnen hämtas upp av respektive fritidspedagog och de åker gemensamt till Solvalla, där barnen får lära sig hantering av hästar, hur man rider en häst samt körning av häst. På en rolig men ansvarsfull nivå får barnen varva mellan ridning, körning och teori och på så sätt får de en erfarenhet om hästar och vad man kan göra med dem.