Att äga en häst

Att äga en häst

Att äga en häst är inte bara roligt och härligt utan det tillkommer även väldigt mycket ansvar. Man måste sköta om hästen varje dag, året runt för att hästen ska må bra. Det innebär att hästen måste borstas, ryktas, matas, motioneras samt att man måste mocka undan efter hästen så att den har en ren och torr box att vara i. Som med alla levande varelser måste hästen också få känna kärlek och trygghet. En annan sak som är jätteviktigt, som man också måste göra, är att kratsa hovarna på hästen. Det innebär att man med ett verktyg, som kallas hovkrats rensar bort smuts som lätt fastnar under hästens hovar. Så om man har planer på att köpa en häst måste man se till att man har tid för en häst och orken för att ta hand om en häst. Många som skaffar häst skaffar sig ibland en så kallad medryttare, så att man delar på alla sysslor kring hästen. Det underlättar en del för en och är en rekommendation om man vet att man inte kommer kunna ta hand om hästen på heltid.

Skydda hästens hovar

Hästens hovar utsätts för mycket eftersom hästen rör på sig mycket och är ofta ute i hagar hela dagarna. Man rider ju också mycket med hästen så att hovarna slits och utsätts för en del olika underlag. Därför har man uppfunnit en så kallad ”hästsko”, som man spikar fast på hästens hovar för att skydda dem. Hästen måste bära skor för att skydda sina hovar liksom vi människor bär skor för att skydda våra fötter. Hur ofta man bör byta skor på hästen beror egentligen på hur mycket hästen rör på sig och på vilka underlag den går eller springer på, men rekommendationen är att man skor om hästen var 6-8:e vecka. Eftersom man ändå kratsar hästens hovar regelbundet så kan man samtidigt hålla koll på hur hästskorna ser ut.

Det är dyrt att äga en häst

En annan sak som man måste ha med i beräkningarna när man skaffar och äger en häst är att det kostar, mycket. Det är inte bara hästen som är dyr att köpa utan sedan måste man räkna med all mat som en häst äter och alla produkter och tillbehör man behöver till en häst. Men inte nog med det så kostar det också att försäkra en häst samt att ta hästen till veterinären när det behövs. För att inte tala om stallhyra som också kostar en del. Sedan måste man ju även sko om hästen och det måste man anlita någon för, som också kostar. Så innan man skaffar sig en häst, bör man fundera på om man har både tiden samt ekonomin för att äga en häst.